Maizes ir ļoti dažādas un dažkārt šķiet, ka pašam uzcept maizi ir sarežģīti, taču šī ir maize, kas sanāks ikvienam. Maize ar biezpienu un sēklām (bez kviešu miltiem) tiek cepta no pilngraudu auzu pārslām. Tā nav stundām jāraudzē, vienkārši sajauc visas sastāvdaļas un cepeškrāsnī iekšā! Maizē esošais biezpiens nodrošina tai augstu olbaltumvielu daudzumu un tā ir ļoti sātīga. Noderēs gan brokastīs, gan vienkārši kā sātīga uzkoda dienas vidū vai vakarā.
Svarīgi – biezpienam, olām un jogurtam ir jābūt istabas temperatūrā.
Nepieciešams:
- 300 g biezpiens (ar jebkuru tauku %)
- 200 g pilngraudu auzu pārslas
- 2 olas
- 120 g jeb 4 ēd.k ar kaudzi grieķu jogurts
- 1/2 tējk. sāls
- 2 ēd. k. linsēklas
- 1 tējk. šķidrs medus (vai cits saldinātājs- cukurs, kļavu sīrups, agaves sīrups)
- 50 – 60 g ķirbju vai saulespuķu sēklas (vai abu sēklu mikss)
- 1 tējk. cepamais pulveris
- 1 tējk.ķiploku pulveris
- 1 tējk. citas iecienītas garšvielas (piemēram, Provansas vai Vidusjūras garšvielu maisījums, vai arī vienkārši oregano, baziliks, timiāns)
- baltās un melnās sezama sēklas pārkaisīšanai (nav obligāti)
- Bļodā sajauc visas sausās sastāvdaļas – auzu pārslas, cepamo pulveri, sāli, garšvielas un sēklas. Visu kārtīgi samaisa.
- Liek klāt biezpienu, jogurtu, olas un medu vai citu saldinātāju. Visu sākumā ar karoti samaisa, bet tad samīca masu ar rokām, kamēr masa viendabība.
- Cepamo plāti izklāj ar cepamo papīru un sagatavo mīklu liek uz plāts un ar rokām izveido nelielu kukuli (apmēram 25 cm garumā). Pārkaisa ar sezama sēklām. Var izmantot arī citas sēklas, piemēram, saulespuķu vai ķirbju.
- Liek iepriekš sakarsētā krāsnī 190 C grādos un cep apmēram 25 – 35 min vai kamēr maizē ir vidēji brūna un koka iesmiņš, iedurot maizē, ir sauss.
- Izņem no krāsns un pilnībā atdzesē. Tad griež un bauda brokastīs vai kā uzkodu. Maizi var uzglabāt ledusskapī apmēram 3 dienas pilnīgi droši. Ja maize tiek ņemta no ledusskapja, tad to pirms ēšanas var nedaudz uz pannas vai tosterī apgrauzdēt. Labu apetīti!
10