Vasarā, kad dārzos ir pilns ar dažādiem labumiem – dārzeņi, augļi, ogas, zaļumi, tad šis laiks noteikti, lai uzceptu kādu kūku, piemēram, dažādu ogu kūka ar drumstalām. Pirmo reizi šo kūku cepu ar bumbieriem un riekstiem un bija ļoti garšīgi. Kūkas oriģinālreceptē, ko atradu internetā, tā tiek cepta tikai ar ērkšķogām. Es izlēmu mazliet improvizēt kā mīklas sastāvdaļās, tā arī ar ogām – likt tās pēc iespējas dažādākas, lai pilnībā sajustu vasaras pilnbrieda garšu.
Ziemā var izmantot arī saldētas ogas. Starp citu, kūku var cept arī ar augļiem, kā piemēram ar bumbieriem.
Nepieciešams:
- 300 g milti
- apmēram 340 – 360 g dažādas ogas (man bija ērkšķogas, baltās un sarkanās jāņogas, kā arī krūmmellenes)
- 2,5 tējk. cepamais pulveris
- 110 g cukurs
- 1 liela ola (istabas temperatūrā)
- 80 ml saulespuķu vai augu eļļa (var lietot arī pavisam maigu extra virgin olīveļļu)
- 250 g bezpiedevu jogurts (istabas temperatūrā) – grieķu un turku jogurts šoreiz nederēs
- 2 ēd.k. mandeļu skaidiņas (nav obligāti)
- šķipsna sāls
- pūdercukurs kūkas pārkaisīšanai
Drumstalām: 50 g auksts sviests, 75 g milti, 50 brūnais cukurs
- Sākumā sagatavo drumstalas – nelielā bļodā liek miltus, cukuru un gabaliņos sagrieztu pavisam aukstu sviestu. Tad ar tīrām rokām visu samaisa/ samīca, lai veidotos tāda kā rupjas, slapjas smiltis. Kad viss kārtīgi samaisījies, bļodu ar drumstalām liek ledusskapī atpūsties.
- Lielā bļodā izsijā miltus, pieliek cepamo pulveri, sāli un visu izmaisa. Tad pievieno 100 – 120 g cukuru un vēlreiz visu samaisa. Pievieno mandeļu skaidiņas, ja tās izmanto.
- Olu ar putojamo slotiņu sakuļ kopā ar bezpiedevu jogurtu un eļļu.
- Šķidro masu lej sausajā miltu maisījumā un visu ar karoti samaisa, bet nepārmaisa! Tiklīdz visi milti iemaisījušies, tad pārtrauc maisīt, citādi mīkla nebūs gaisīga. Mīkla sanāk bieza.
- 23 cm diametra metāla cepamo formu ar noņemamām malām izklāj ar cepamo papīru un malas iesmērē ar pavisam nelielu daudzumu taukvielu (eļļa vai sviests). Tad ieklāj mīklu un ar rokām vai karoti vienmērīgi izlīdzina pa visu formas pamatni.
Cepšanai var ņemt arī lielāku vai mazāku formu, bet tad var mainīties izmantojamo ogu daudzums. Ņemiet vērā, ka kūkas cepšanās laiks nedaudz mainīsies! Biezāka mīkla mazākā formā cepsies nedaudz ilgāk, bet lielākā formā, plānā mīkla cepsies daudz ātrāk.
- Pa virsu liek ogas, ko izlīdzina vienmērīgā slānī, pārkaisa ar drumstalām (ko izņem no ledusskapja). Ja drumstalas grib mazliet lielākas nekā slapjas smilts konsistenci, tad mīklu pirms likšanas uz kūkas plaukstā cieši saspiež, veidojot lielākus mīklas gabaliņus.
- Cep iepriekš sakarsētā krāsnī 170C grādos apmēram 35 – 40 min vai kamēr koka iesmiņš, iedurts kūkā, ir sauss.
- Izņem no krāsns un ļauj atdzist apmēram 15 – 20 min, tad ņem ārā no formas un pilnībā atdzesē.
- Kad kūka pilnībā atdzisusi, to pirms pasniegšanas pārkaisa ar pūdercukuru.