Itāļu cukini maize jeb scarpaccia

Ja nav idejas, kur likt kabačus vai cukini, tad šī ir viena no idejām, kur tos likt – itāļu cukini maize jeb scarpaccia. Scarpaccia itāļu valodā nozīmē slikta kurpe. Iespējams tāpēc, ka šī maize ir plāna kā novalkāta kurpju zole, bet kas zina, kā ir patiesībā 🙂

Bet par šo maizi runājot- tā tiešām ir plāna, iekšpusē mīksta, bet no ārpuses kraukšķīga. Šī ir tāda bāzes recepte, kuru var papildināt pēc sirds patikas, pievienojot zaļumus, kaulē kaltētus tomātus, sieru un dažādas citas garšvielas. Šoreiz es pievienoju ķiploku pulveri un parmezāna sieru.

Nepieciešams:

  • 550 g nelieli cukini vai kabači (svars jau plānās šķēlēs sagrieztiem)
  • 1 neliels sīpols
  • 150 g milti
  • 150 g kukurūzas milti*
  • 350 ml ūdens (daļa tiks aizstāta ar šķidrumu no cukini atsulošanās)
  • 20 ml extra virgin olīveļļa (apmēram 1 – 2 ēd.k.) + 1 – 2 ēd.k. maizes pārslacīšanai un formas iesmērēšanai.
  • 1 tējk. sāls
  • šķipsna vaigi malti melnie pipari
  • papildus – 1 tējk. ķiploku pulveris, 2 ēd. k smalki sarīvēts parmezāna siers. Nav obligāti, bet silti iesaku.
  1. Cukini vai kabačus sagriež ļoti plānās šķēlēs un liek bļodā. Pievieno plāni sagrieztu sīpolu. Visu pārkaisa ar sāli, pipariem un samaisa. Uzliek nelielu šķīvīti, kas nosedz cukini masu. Uz šķīvja uzliek kādu burciņu vai citu smagāku lietu, lai veidojas slogs. Atstāj uz 2 stundām, lai tie atsulojas
  2. Kad 2 stundas pagājušas, tad mazā trauciņā vai krūzītē nolej šķidrumu no cukini.  Papildus ar rokām vēl tos kārtīgi saspaida, izspiežot visu lieko šķidrumu. Man sanāca 150 ml.
  3. Citā bļodā ber abus miltus, pievieno eļļu, šķidrumu no cukini, kā arī vēl papildus 200 ml ūdens tā, lai kopā būtu 350 ml šķidruma un visu samaisa līdz veidojas viendabīga mīkla. Pievieno cukini, sieru, garšvielas, vēlreiz samaisa, lai masa viendabīga.
  4. Sagatavo metāla cepamo plātni (man ir 30 x 40 cm), iesmērē ar 1 ēd.k. eļļas. Tad liek cukini maizes masu un vienmērīgi izlīdzina pa visu pannu ar karoti vai spatulu, vai arī ar rokām.

    Ja mīklu izlīdzini ar rokām, tad uz tās var uzlikt cepamo papīru un tad ar rokām līdzinot netiek nosmērētas rokas.

  5. Mīklu pārslaka ar nelielu daudzumu eļļas un liek iepriekš sakarsētā krāsnī 200C grādos un cep apmēram 40 – 50 min vai kamēr maize ir gaiši brūna un kraukšķīga.
  6. Kad maize ir izņemta no krāsns, to var pārkaisīt ar smalki sarīvētu cieto sieru, bet nav obligāti. Pirms sagriežas ļauj atdzist apmēram 15 – 20 min.
  7. Pasniedz sagrieztu gabalos siltu vai istabas temperatūrā kā piedevu zupām vai arī ēd kā uzkodu.

Informācijai:

  1. *kukurūzas miltus var atrast dažādos interneta veikalos, bet lielveikalos tos var atrast pie bezglutēna produkcijas.
  2. fotogrāfijās redzamā cukini maize ir cepta uz cepamā papīra, bet es ieteiktu labāk tomēr bez, jo tad scarpaccia labāk veidojas kraukšķīga apakša.
3
61

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.