Ķiploku konfits

Ķiploku konfits jeb confit vienkāršākiem vārdiem runājot ir eļļā vārīti ķiploki. Konfits pēc būtības ir tāds produktu pagatavošanas veids, kad produkts (gaļa, zivs, dārzeņi) tiek vārīts eļļā vai taukos zemā temperatūrā. Šādi gatavojot, ir svarīgi, lai produkts būtu pilnībā nosegts jeb iegremdēts taukvielās (apmēram 2 cm virs produkta). Metodes gatavošanas ilgums atšķiras no izvēlētā produkta.

Katrā ziņā pēc šādas metodes gatavoti ķiploki maina savu garšu un konsistenci- tie kļūst mīksti, saldgani un krēmīgi. Ne miņas no asuma un spēcīgās smaržas.

Ļoti labi garšo, ja tos vienkārši uzsmērē uz grauzdētas maizes un pārkaisa ar šķipsnu sāls.

Vēl viena laba ziņa- ja tu proti ielikt katliņā vārīties olas, tad tu pratīsi pagatavot arī ķiploku konfitu. Jo tas patiešām ir vienkārši.

Nepieciešams:

  • ķiploki
  • olīveļļa (extra virgin)
  • vairāki zariņi zaļumi (timiāns, rozmarīns vai salvija – vēlams svaigi u.c.) – bet nav obligāti, taču tas dod ļoti labu papildu garšu

Zināšanai! Receptē nav norādīts produktu daudzums gramos, jo pamatprincips nemainās – ņem ķiplokus tik, cik ir mājās pieejami, notīra un liek gatavoties.

  1. Ber notīrītos ķiplokus nelielā katliņā, pieliek klāt zaļumus, ja tādus izmanto, un pārlej ar olīveļļu tā, lai ķiploki ir pilnībā pārklāti ar eļļu apmēram 2 cm virs tiem.
  2. Vāra uz pavisam mazas uguns apmēram 30 – 40 min vai kamēr ķiploki ir mīksti. Nedaudz atdzesē, smērē uz maizes un uzber nelielu šķipsnu sāls.

    Vēl ir variants ķiploku konfitu jeb confit gatavot cepeškrāsnī – liek ķiplokus karstumizturīgā traukā, pārlej ar eļļu, lai tie pilnībā pārklāti, gatavo 110 C grādos 2 stundas.

  3. Šādus ķiplokus ar likt humusā, dažādās mērcēs, krēmzupās, pievienot kartupeļu biezputrai utt.
  4. Ilgākai uzglabāšanai sagatavotos ķiplokus ar visu eļļu un zaļumiem uzreiz pēc pagatavošanas un atdzišanas liek tīrās burciņās, uzliek vāku un glabā ledusskapī (!!!) līdz 2 nedēļām. Sagatavotos ķiplokus var saspiest biezenī un uzglabāt maisiņos vai mazos trauciņos saldētavā pāris mēnešus.
  5. Eļļu (bez zaļumiem), kurā tika vārīti ķiploki, noteikti saglabājiet – tā lieliski noderēs salātiem. Uzglabā ledusskapī līdz 2 nedēļām.
7
961

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.