Deserti mēdz būs dažādi, bet karstā laikā negribas neko treknu un smagu, tāpēc risinājums ir vienkāršs- izmantot dažādus augļus un ogas. Augļu salātu sastāvdaļas var variēt pēc savām vēlmēm un iespējām. Salātu pagatavošana ir absolūti elementāra, un arī pievienoto augļu skaits var būt dažāds. Tā kā atliek tikai ļauties iedvesmai!
* recepte tapusi sadarbībā ar žurnālu “Mājas virtuve”
Nepieciešams:
Salātiem der dažāda veida augļi un ogas pēc to pieejamības un sezonalitātes. Es ņēmu:
- 100 – 150 g svaigas zemenes
- dažas aprikozes, persiki
- 1 neliels mango
- 1 sauja melleņu
Želejai (var izmantot jebkuru citu ogu vai augļu sulu, kāda ir pieejama). Man bija:
- 300 g rabarberi (var izmantot arī saldētus)
- 500 ml ūdens
- 1 kanēļa standziņas
- 3-4 ēd.k. cukurs
- 3 kardamona sēklas
- 12 g želatīns (nepilna ēdamkarote)
Mērcei: 5 lapiņas svaigas piparmētras, 1 apelsīns, 1 tējk. medus, ja ir, tad var pievienot mazliet sasmalcinātus rozā piparus, kā arī mazu šķipsnu čili pulvera
- Iesākumā sagatavo želeju. To var izdarīt arī iepriekšējā dienā. Katlā lej ūdeni, pievieno garšvielas, cukuru un rabarberus. Vāra visu līdz rabarberi mīksti. Uzmanīgi izņem tos ārā no šķidruma (izvārītos rabarberus var sablenderēt ar zemenēm un tādā veidā pagatavot ātro ievārījumu). Lai želeja būtu smuki dzirda, iegūto šķidrumu izkāš caur sietu. Man sanāca 400 ml šķidruma.
- Rabarberu novārījumam pievieno iepriekš aukstā ūdenī uzbriedinātu želatīnu, visu izmaisa un liek lēzenā traukā vēsā vietā, lai atdziest un sastingst (apmēram stundu vai ilgāk). Kad želeja gatava, sagriež to nelielos kvadrātveida gabaliņos.
- Sagriež visus augļus vidēja izmēra vienādos gabalos. Sagatavo mērci- svaigās piparmētras ļoti smalki sakapā, pievieno no apelsīna izspiestu sulu, medu, garšvielas un izmaisa. Pievieno salātiem un viegli iecilā. Pievieno sagriezto želeju. Vēlreiz visu viegli samaisa.
- Vislabāk tos baudīt labi atdzesētus.
326