Tipisks vasaras ēdiens! Melleņu ķīselis ar klimpām ir pilnīgi un absolūti mans bērnības saldais ēdiens, kas parasti tika gatavots pēc ražīgas ogu lasīšanas mežā vai brīdī, kad svaigas vairs nevarēja tik daudz apēst.
Šo ēdienu es taisu gan tikai no mežā lasītām mellenēm, tāpēc man grūti teikt, kāds rezultāts būs no krūmu (dārza) mellenēm, bet domāju, ka sanāks tikpat labi.
Man negaršo ļoooti saldi ēdieni, tāpēc ar cukura daudzumu varat skatīties paši- ja gribat saldāku šo desertu, lieciet cukuru vairāk!
Nepieciešams:
- 1 litrs mellenes
- 1 litrs ūdens
- 2 ēd.k. kartupeļu ciete
- 100 g cukurs (ja grib saldāku, var likt vairāk)
Klimpām:
- 400 g biezpiens
- 2 olas
- 7-8 ēd.k. milti
- 4 ēd.k. cukurs (var likt arī vairāk, ja grib saldākas)
- 2 tējk. vaniļas cukurs
- sāls pēc garšas
- Iesākumā gatavo ķīseli- katlā ieber ogas, pievieno ūdeni, cukuru un vāra, kamēr tas sāk burbuļot. Tad nogriež uguni uz mazu liesmu un maisot pievieno remdenā ūdenī (apmēram 2 ēd.k.) izšķīdinātu kartupeļu cieti. Vāra, kamēr ķīselis „uzmet burbuli”, pavāra pāris minūtes un ņem nost no uguns. Liek dzesēties.
- Biezpienu klimpām bļodā liek biezpienu, pievieno olas, miltus, cukuru un vaniļas cukuru. Visu izmaisa, līdz veidojas viendabīga masa. Katlā uzvāra ūdeni. Ar nelielu karoti varošā ūdenī pa daļām liek biezpiena klimpu masu (apmēram pa 10 gab. vienā reizē). Iesākumā pamēģina likt vienu, ja klimpa neturas kopā un jūk ārā, tad biezpiena masai pievieno vēl nedaudz miltu. Kad klimpas uzpeld, tās ar putu karoti ņem ārā un liek caurdurī, lai notek liekais šķidrums. Tādā veidā izvāra visas klimpas.
- Ķīseli pasniedz pilnībā atdzesētu, iekšā liekot gatavās un arī atdzesētas klimpas.
1 049