Ja kādam liekas, ka no jāņogām var pagatavot tikai sulu, tad lūk- vēl viens lielisks veids kā izmantot šo tik visiem pierasto, bet garšīgo ogu. Šis jāņogu pīrāgs ir patīkami atspirdzinošs un gards. Kamēr vēl dārzā vai tirgū var dabūt šīs ogas, iesaku izmēģināt!
Kā pildījumu droši var izmantot arī dažādas citas dārza vai meža ogas, piemēram, mellenes, avenes vai brūklenes.
* Recepte aizgūta no 1994.gada žurnāla “Rausis”. Un tur tas ir slavēts kā gardākais ogu pīrāgs pasaulē 🙂
Nepieciešams:
Pamatnei:
- 2.5 glāzes milti
- 1/2 tējk. cepamais pulveris
- 2-3 ēd.kar. cukurs
- šķipsniņa sāls
- 175 g sviests
Pildījumam:
- 3 glāzes notīrītu jāņogu
- 3- 4 tējk. kartupeļu miltu
- 6 ēd.kar. cukurs
- No pamatnes sastāvdaļām samīca drupenu mīklu – izsijā miltus, pieliek cepamo pulveri, sāli, cukuru un istabas temperatūras sviestu. Ar rokām veido mīklu līdz tā pēc konsistences kļūst drupenas kā smiltis. Tad mīklu ieklāj veidnes (apmēram 23 cm diametrs) pamatā un gar malām.
- Ieber ogas un pārkaisa ar kartupeļu miltu un cukura maisījumu. Cep 25 min 225C grādu temperatūrā. Pasniedz ar saldējumu, putukrējumu vai vaniļas mērci (bez šīm piedevām pīrāgs var likties pārāk stiprs).
Informācijai! Pēc oriģinālās receptes pildījumā ir 4 glāzes ogu, 1 tējk. kartupeļu miltu un 2 ēd.k. cukura. Bet pirmo reizi izmēģinot, es secināju, ka pīrāgs ir pārāk skābs, tāpēc miltu un cukuru proporciju 3-kārši palielināju.
3