Siltie kartupeļu salāti ir tā recepte, kas laukos dzīvojošiem vai citiem, kas kārtīgi pastrādājuši rudenī un sagādājuši rudens veltes ziemai, izmaksās pavisam nedaudz. Jo salātu pamata sastāvdaļas ir pieejamas, gribētos teikt- visiem. Kartupeļi, marinēti gurķi un sīpols.
Kā „odziņa” salātos tiek likti saulē kaltēti tomāti. Ļoti vienkārši, sātīgi un gardi salāti, kas var aizstāt pamatēdienu pusdienās vai vakariņās.
* recepte tapusi sadarbībā ar recepšu žurnālu “Mājas virtuve”
Nepieciešams:
- 4 nelieli kartupeļi
- 1 sarkanais sīpols
- 4 – 5 vidēji marinēti gurķi
- 4 – 6 saulē kaltēti tomāti
- Nedaudz eļļas cepšanai
- Sāls
- Svaigi malti pipari
Marinādei:
- 50 ml ūdens
- 1 ēd.k. brūnais cukurs
- 4 ēd.k. etiķis (9%)
- Nedaudz sāls
Mērcei:
- 1 tējk. Dižonas sinepes
- 3 ēd.k. eļļa
- 1 ēd.k. citrona sula
- 1 tējk. balzamiko etiķis
- svaigi malti pipari un sāls- pēc garšas
- Nomizo un ripiņās sagriež sīpolu. Sagatavo marinādi- katliņā uzvāra ūdeni, kuram pievieno etiķi, cukuru, sāli. Kad marināde sāk vārīties, ieber tajā sīpolus un nedaudz- kādu minūti pavāra. Tad atstāj katliņā, lai atdziest.
- Kārtīgi nomazgā kartupeļus. Tad sagriež (ar visu mizu) nelielos gabalos. Liek uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, vienā kārtā kartupeļus cepeškrāsnī 220 C grādos. Pārkaisa ar sāli, pipariem un pārslaka ar eļļu. Cep 20 minūtes vai kamēr zeltaini brūni.
- Kamēr kartupeļi cepas, tikmēr sagriež marinētus gurķus nelielos gabalos un tomātus salīdzinoši mazākos gabaliņos nekā gurķi un kartupeļi.
- Sagatavo mērci- sajauc eļļu ar etiķi, sinepēm, garšvielām.
- Kad kartupeļi gatavi, liek tos bļodā, pievieno sagrieztos gurķus un pievieno arī marinētos sīpolus, kas sagriezti nedaudz mazākos gabalos.
- Pievieno salātu mērci un visu samaisa. Pasniedz nekavējoties, kamēr silti!
* recepte tapusi sadarbībā ar žurnālu “Mājas virtuve”
9 312