Karstais dzērveņu dzēriens

Ir dažādu veidu karstie dzērieni un viens no tiem ir uzkarsētas sulas. Visticamāk, ka viena no populārākajām sulās un dzērieniem ir karstais upeņu dzēriens, kuram mēdz pieliet klāt Melno balzāmu. Bet šoreiz gribētu piedāvāt ko mazliet citu un tas būtu karstais dzērveņu dzēriens ar garšvielām un āboliem. Dzērvenes – skaisti sarkanā krāsā, sezonālas un mūsu pašu valstī audzētas ogas.

Pagatavošana var būt vienkārša vai pavisam vienkārša, atkarībā no tā, vai dzērveņu sulu gatavo pats vai arī nopērk jau gatavu.

Dzēriena tumši sarkana krāsa tematiski atbilst mūsu Latvijas svētku mēnesim – novembrim, kad svinam valsts dzimšanas dienu.

Nepieciešams:

  • 100 g svaigas dzērvenes (es izmantoju purva dzērvenes)
  • 1 litrs ūdens VAI jau gatava dabīgā dzērveņu sula, kas jau atšķaidīta ar ūdeni vēlamā garšas stiprumā
  • dažādas garšvielas (piemēram, 1 kanēļa standziņa, pāris krustnagliņas, dažas kardamona pākstis, 1 anīsa zvaigzne. Var izmantot arī karstvīnam paredzētās garšvielas)
  • 1 – 2 nelieli āboli
  • 3 – 4 ēd.k. medus
  1. Dzēriena pagatavošana 2 veidos:
    1. Ja izmanto svaigas dzērvenes. Katlā lej ūdeni, ber iekšā svaigas dzērvenes, uzliek katlam vāku un vāra. Kad ūdens sāk vārīties, nogriež pavisam mazu uguni un vāra apmēram 5 – 7 minūtes. Pievieno garšvielas un vāra apmēram 2 min. Katlu noņem no uguns, pieliek šķēlītēs sagrieztus ābolus, uzliek katlam vāku un ļauj pāris minūtes garšām savilkties. Tad pievieno medu un visu samaisa.
      Ja vēlas, tad, izmantojot sietu, dzērienu nokāš citā katlā vai traukā, bet es atstāju visu kā ir. Pasniedz, kamēr dzēriens vēl silts vai karsts.
    2. Ja izmanto gatavu dzērveņu sulu. Katlā lej sulu, uzkarsē, pievieno garšvielas un vāra apmēram 5 min. Ļauj garšām vismaz pāris minūtes savilkties. Tad, tāpat jā 1. variantā, karstam dzērienam pievieno plānās šķēlītēs sagrieztu ābolu un medu pēc garšas. Visu samaisa un pasniedz, kamēr dzēriens vēl silts vai dzer karstu.

      Šādi pagatavotu dzērienu var liet termosā un ņemt līdzi rudens un ziemas pārgājienos. Lai silti un veselīgi!

P.S. Pieaugušie karstajam dzērienam var pievienot nelielu daudzumu kāda alkoholiskā dzēriena, piemēram, rumu 🙂

8
2 098

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.