Marinēti ķirbji

Marinētie ķirbji laikam ir tas ēdiens vai uzkoda, pret kuru nav vienaldzīgo. Vai nu ārkārtīgi garšo vai nespēj ieēst (tā teikt love or hate attiecības 😀 ) Es esmu tajā komandā, kurai jau kopš bērnības ļoti garšo marinēti ķirbji. Klasiska, sezonāla uzkoda vismaz mūsu ģimenē kā svētkos, tā arī ikdienā. Un man tie garšo joprojām.

Ķirbju marinēšanai ir svarīgi izvēlēties tādu ķirbju šķirni, kas ir pietiekami stingrs un vārot nešķīst. Es šoreiz izmantoju riekstu ķirbi, bet var arī izmantot kādu citu šķirni.

Nepieciešams:

  • 1 – 1,2 kg svaigs ķirbis (es izmantoju riekstu ķirbi, kas ir stingrs un vārot nešķīst, bet var izmantot arī kādu citu šķirni)
  • 1,5 l ūdens
  • 120 ml (14 – 15 ēd.k.) etiķis (9%)
  • 8 – 10 ēd.k. cukurs
  • 9 krustnagliņas
  1. Ķirbi nomizo, izņem sēklas un sagriež nelielos kubiņos (apmēram 3 x 3 cm). Kopējais nomizotā ķirbja svars ir 1 kg.
  2. Vāra marinādi: katlā ielej ūdeni, pievieno etiķi, cukuru un krustnagliņas. Visu uzvāra uz vidējas uguns. Pagaršo. Ja nepieciešams, pievieno vēl nedaudz cukura vai etiķa. Marinādei ir jābūt diezgan stiprai (un arī saldai), bet tas nekas, jo tad, kad tā atdzisīs, tā vairs nebūs tik stipra.
  3. Kad marināde vārās, tajā ieber sagrieztos ķirbjus (marinādei ir jāpārklāj katliņā esošie ķirbji). Vāra apmēram 5 – 8 min, kamēr ķirbji ir nedaudz mīksti, bet nešķīst (galvenais nepārvārīt!).
  4. Tad tālāk ir 2 varianti:
    1. Ātrākai ēšanai nogriež uguni un atstāj ķirbjus katlā atdzist.
    2. Ja vēlas uzglabāt, tad karstus ķirbjus ar visu marinādi liek tīrās burciņās un uzliek vāku. Pilnībā atdzesē un glabā vēsā vietā
  5. Pasniedz kā piedevu zivs vai gaļas ēdieniem. Bet var ēst tāpat – kā gardu uzkodu.

Neliels padoms: tad, kad ķirbji ir gatavi, tad var izņemt ārā krustnagliņas (bet nav obligāti), jo citādāk ķirbji, ilgāk glabājoties, paliek pavisam nedaudz, bet tumšāki.

21
31 859

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.