Rievoti, krāsnī cepti kartupeļi (Hasselback)

Forša ideja kā mazliet citādāk pasniegt krāsnī ceptus kartupeļus. Šādā veidā cepti kartupeļi tiek dēvēti arī par Haselbeka (Hasselback) kartupeļiem. Ēdiens savu nosaukumu ir ieguvis no Zviedrijas restorāna Hasselbacken, kur  pirmo reizi tika pasniegts šāda veida ēdiens (tā vismaz ziņo internets).

Lai arī pēc garšas tas, saprotams, atgādina krāsnī ceptus kartupeļus, bet, manuprāt, ir jauki, ja ikdienā var vizuāli savādāk pagatavot tik ierasto ēdienu. Sviests un garšvielas noteikti piešķir ļoti labu garšu tik ikdienišķajiem kartupeļiem.

Tas, kas atšķir šos kartupeļus no citiem – tos var taisīt ar vai bez pildījuma. Pildījums varētu būt, piemēram, kūpinātas gaļas šķēlītes vai siers (ja gaļu neēd), bet var likt arī abus pildījumus kopā. Bet var vienkārši – pārkaisītu ar zaļumiem un garšvielām.

Nepieciešams:

  •  12 gab. vidēji kartupeļi
  • 4 – 5 ēd.k. kausēts sviests (apmēram 40 g)
  • 3 – 4 ēd.k. olīveļļa
  • 1 tējk.sāls
  • 1/2 tējk. malti pipari
  • 1 tējk. ķiploku pulveris vai drupināti ķiploki
  • 1 – 1,5 tējk. kaltēts timiāns vai rozmarīns (var likt svaigus, sīki sakapātus garšaugus, bet tad liek 2 – 3 tējk.)
  • mazliet čili pārslas (ja gribas asāku)
  • parmezāna siers – pārkaisīšanai
  • ja liek pildījumu, tad ņem dažas plāni sagrieztas kūpinātas gaļas šķēles vai arī labi kūstošu sieru
  1. Nomizo kartupeļus. Kartupeļu sākuma sezonā, kad miza ir pavisam plāna, tad tos var ari nemizot.
  2. Veselos kartupeļos sagriež/ iegriež (bet ne līdz galam) plānas šķēles tā, lai kartupeļi paliek veseli un turas kopā. To var darīt dažādi:
    • Var paņemt 2 resnākus koka iesmus/ suši kociņus/ kā balstu var izmantot koka karotes kātus, uz kurām var ērti uzlikt kartupeli un sagriezt.
    • Mēģināt bez īpašiem palīglīdzekļiem uzmanīgi sagriezt kartupeli tā, lai tas paliktu kā viens vesels. Es tā darīju.
  3. Bļodā samaisa sviestu, eļļu ar garšvielām.
  4. Uz cepamās plāts liek kartupeļus vienu pie otra. Ar otiņu dāsni pārsmērē pusi no sagatavotā garšvielu un eļļas maisījumu pāri kartupeļiem (vai arī ar karoti uzmanīgi uzlej virsū maisījumu).
  5. Cep 200 grādos aptuveni 20 – 30  minūtes, kamēr kartupeļi ir pusgatavi.
  6. Tad ir 2 varianti:
    • ja cepat bez pildījuma, tad vienkārši vēlreiz pārsmērējiet kartupeļus ar atlikušo sagatavoto maisījumu.
    • ja cepat ar pildījumu, tad starp plānajām šķēlēm liek plāni sagrieztu sieru vai gaļu, pārsmērē ar taukvielu/ garšvielu maisījumu.
  7. Lieciet cepties vēl kādas 20 – 30 min vai kamēr kartupeļi ir gatavi. Cepšanas ilgums ir atkarīgs no kartupeļu šķirnes un izmēra.
  8. Pasniedz ar iecienītāko mērci un pārkaisa ar smalki sarīvētu parmezāna sieru, zaļumiem un čili pārslām, ka grib pikantāku.
4
166

Ieraksti savu komentāru

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *